Sunday, October 23, 2011

BAHAYA SARDIN

 Saya dilahirkan dari keluarga miskin. Ibu bapa saya mengusahakankebun getah. Waktu kecil, apabila ibu atau bapa membeli ikan sardin dalam tin, ia seperti satu makanan mewah. Sejak kecil memang saya suka makan sardin. Apatah lagi kalau masakan sardin yang dimasak oleh arwah ibu. Walau pun saya suka makan sardin, namun tidak berpeluang makan dengan kerap maklumlah bagi keluarga saya ketika itu, ia dianggap mahal.

Harga ikan sardin dalam tin pada hari ini dikira amat murah. Dalam
lingkungan RM3 – RM4 sudah dapat satu tin sardin bersaiz besar.
Kalau nak dibandingkan dengan membeli ikan kembung segar di pasar,
rasanya lebih mudah dan murah membeli ikan sardin dalam tin. Tidak
perlu memproses buang perut dan membasuh dan membubuh garam dan
kunyit. Pendek kata, kalau beli ikan sardin, buka penutup, potongkan
sedikit bawang dan tumiskan dengan cili, dalam tempuh yang singkat
sudah siap lauk ikan sardin.



Tabiaat suka makan sardin saya berterusan sesudah kahwin. Namun
tidak kerap kerana isteri kurang gemar ikan sardin. Setelah saya
berkenalan dan berguru dengan arwah guru, barulah saya terpaksa
berhenti terus dari makan ikan sardin. Arwah guru saya bertegas
memberikan arahan kepada saya "JANGAN MAKAN IKAN SARDIN". Satu
ketika setelah lama tidak makan ikan sardin, sewaktu saya makan
tengahari bersama arwah guru, saya sangat terliur untuk makan lauk
ikan sardin. Saya mengambil sepotong ikan sardin. Selepas itu, arwah
guru saya tidak mahu bercakap dengan saya untuk beberapa jam kerana
sangat marah kepada saya kerana mengambil lauk ikan sardin.

Lama kelamaan saya terpaksa belajar untuk tidak makan lagi ikan
sardin. Alhamdulillah dengan pengalaman yang Allah berikan sepanjang
bersama arwah guru dan terlibat dengan beberapa kes orang yang suka
makan sardin, akhirnya kini saya memandang sangat jijik ikan sardin.
Saya tidak akan memakan karipap ikan sardin dan sandwic sardin yang
dihidangkan setiap kali mesyuarat di pejabat saya.



Mari kita lihat ikan sardin. Sewaktu saya suka makan ikan sardin
dahulu, saya sangat suka makan bahagian tulang ikan sardin kerana ia
lembut. Bagaimanakah ikan sardin ini diproses sehingga semua
tulangnya menjadi lembut??. Kalau kita membuat eksperimen sains yang
mudah di rumah dengan merebus seekor ikan kembung selama 3 hari 3
malam secara berterusan, insya-Allah akan kita dapati bahawa tulang
ikan kembung ini tidak akan lembut. Mari kita ubah eksperimen ini
dengan menggunakan pressure cooker memasak ikan kembung tersebut
selama 3 hari 3 malam juga. Keputusannya akan tetap sama, tulang
ikan kembung ini akan tetap keras.

Apa yang ingin saya persoalkan di sini ialah mengapa tulang ikan
sardin ini sedia lembut apabila dikeluarkan dari tinnya? Jawapannya
ialah sudah tentu terdapat bahan kimia khas yang dimasukkan ke dalam
tin ikan sardin ini yang telah bertindak balas dengan tulang ikan
ini sehingga menjadikan tulang ini lembut. Mengikut arwah guru saya,
bahan kimia inilah yang menjadi ancaman kepada manusia apabila
mereka memakan ikan sardin.

Apakah ancaman kepada manusia apabila memakan ikan sardin?
Pemerhatian pertama atau kes pertama yang gunakan sebagai bahan
bukti buruknya amalan makan sardin ialah kes seorang jiran saya yang
terpaksa dibuang keseluruhan rahimnya kerana ketumbuhan fibroid di
dalam rahimnya. Semenjak sekian lama saya berjiran dengan hamba
Allah ini, saya memang tahu melalui anak-anak saya yang kerap ke
rumahnya bahawa hamba Allah ini memang gemar memakan ikan sardin dan
mee maggi. Maklumlah bagi seorang wanita dengan kerjaya besar yang
sentiasa sibuk dan tiada orang gaji, penyelesaian mudah ialah
memasak nasi berlauk ikan sardin dan kalau ingin lebih ringkas, stok
mee maggi sentiasa tersedia.

Hamba Allah ini telah kehilangan rahimnya semenjak usianya awal
40an. Begitulah, jikalau kerap seseorang terutama sekali orang
perempuan gemar makan sardin, jawapannya, pelbagai tumor seperti
fibroid di dalam rahim akan insya-Allah diberikan oleh Allah.
Fibroid sebenarnya adalah sejenis kanser benign yang tidak merebak
ke bahagian lain tubuh. Sebenarnya berdasarkan pemerhatian-
pemerhatian lalu ini boleh dirumuskan seolah-olah di dalam tin ikan
sardin terdapat sejenis bahan kimia yang bersifat karsinogen (bahan
kimia penyebab kanser). Apabila kerap dan sudah cukup tempuhnya, ia
akan menyebabkan tumor atau kanser samada benign atau malignan.
Namun dalam pemerhatian saya ia banyak menyebabkan fibroid dalam
rahim dan tumor.

Antara sampel kajian saya yang suka dan kerap makan sardin ialah
seorang hamba Allah yang secara tiba-tiba sewaktu mengandungkan anak
keduanya iaitu seorang anak perempuan tiba-tiba mengidam makan ikan
sardin. Hampir setiap hari sepanjang mengandungkan anak perempuannya
ini hamba Allah ini akan makan ikan sardin. Akibat dari tabiaat ini,
sebaik sahaja anak perempuan keduanya ini dilahirkan, terdapat
ketumbuhan pada rahim bayi perempuan ini. Pembedahan terpaksa
dilakukan ketika bayi ini berusia kalau tidak silap saya 3 bulan.
Begitulah azab diperolehi dari tabiaat gemar makan ikan sardin.
Namun saya bersyukur kepada Allah swt kerana sebenarnya isu makan
ikan sardin inilah yang antara menjadi punca sehingga akhirnya hamba
Allah ini belajar ilmu agama dari saya sehingga pelbagai amalan
syirik dan tangkalnya alhamdulillah telah dapat dibuang. Hamba Allah
ini kini alhamdulillah telah menjadi antara murid saya yang banyak
sekali mendapat pelbagai rahmat dari Allah walaupun dahulunya jahil.

Sebagai latihan pengukuhan kepada para pembaca budiman semua, cuba
lah buat sedikit kajian ke atas mana-mana kenalan atau saudara mara
yang pernah mengalami sebarang kes tumor atau fibroid dan selepas
itu kajilah sejarah permakanan mereka ini. Kemungkinan besar mereka
ini memang gemar dan kerap makan ikan sardin. Dengan itu marilah
pembaca sekelian memboikot makan ikan sardin semoga insya-Allah
dijauhkan Allah dari terkena sebarang penyakit berkaitan tumor,
fibroid atau sebarang penyakit kanser lainnya.

Sekian untuk kali ini. INGAT, jangan makan ikan sardin dan sebarang jenis produk dalam tin.


Artikel ini Dipetik dari halaqah.net

Cara pemakanan Rasulullah



Rupa2nya tanpa kita sedar, dalam makanan yg kita makan sehari2, kita tak boleh main

balun aje sebab itulah terjadinya penyakit kencing manis, lumpuh, sakit jantung,
keracunan makanan dan lain2 penyakit apabila kita telah tua nanti. Apabila kawan2 telah mengetahui ilmu ini, tolonglah ajarkan kepada yg lain2nya. Ini pun adalah diet Rasullulah SAW kita juga. Ustaz Abdullah Mahmood kata, Rasullulah tak pernah sakit perut sepanjang hayatnya kerana pandai jaga pemakanannya sehari2. apa kata kit a ikut diet ini kawan2. 

tak payahlah susah2 makan pil untuk kurus? Insyaallah kalau kawan2 ikut diet Rasullullah ini?. Garenti? kawan2 takkan sakit perut ataupun keracunan makanan.

Jangan makan SUSU + DAGING
Jangan makan DAGING + IKAN
Jangan makan IKAN + SUSU
Jangan makan AYAM + SUSU
Jangan makan IKAN + TELUR
Jangan makan IKAN + DAUN SALAD
Jangan makan SUSU + CUKA
Jangan makan BUAH + SUSU CTH :- KOKTEL

# JANGAN MAKAN BUAH SELEPAS MAKAN NASI ,

SEBALIKNYA MAKAN BUAH TERLEBIH DAHULU, BARU MAKAN NASI.
# TIDUR 1 JAM SELEPAS MAKAN TENGAHARI.

# JANGAN SESEKALI TINGGAL MAKAN MALAM.
SESIAPA YG TINGGAL MAKAN MALAM DIA AKAN DIMAKAN USIA DAN KOLESTEROL DALAM BADAN AKAN BERGANDA.


``````````````````````````

Nampak memanglah pelik..

tapi, kalau tak percaya...

kawan2 cubalaa....... Ianya takdelah dalam jangka masa terdekat nie.... Ianya berkesan bila kita sudah tua nanti. Dalam kitab juga ada melarang kita makan makanan darat bercampur dengan makanan laut. Nabi pernah menegah kita makan ikan bersama susu. Di kuatiri akan cepat mendapat penyakit. Ini terbukti oleh saintis yang menjumpai dimana dalam badan ayam mengandungi ion+ manakala dalam ikan mengandungi ion-, jika dalam suapan ayam bercampur dengan ikan maka terjadi tidakkan balas biokimia yang terhasil yang boleh merosakkan usus kita.

p/s : Sampaikan walau sepatah... Al-Quran Juga ada mengajar kita menjaga kesihatan spt membuat amalan spt:-

Mandi Pagi sebelum subuh @ sekurang kurangnya sejam sebelum matahari naik. Air sejuk yang meresap kedalam badan boleh mengurangkan lemak mengumpul.

Kita boleh saksikan orang mengamal mandi pagi kebanyakan badan tak gemuk.

Rasulullah mengamalkan minum segelas air sejuk (bukan air ais) setiap pagi. Mujarabnya Insayallah jauh dari penyakit (susah nak kena sakit).

Waktu sembahyang subuh disunatkan kita bertafakur (iaitu sujud sekurang kurangnya seminit selepas membaca doa). Ia boleh mengelak dari sakit pening atau migrin.


Ini terbukti oleh para saintis yang membuat kajian kenapa dalam sehari perlu kita sujud. Ahli-ahli sains telah menemui beberapa milime


Dengan bersujud maka darah akan mengalir keruang berkenaan.
Nabi juga mengajar kita makan dengan tangan dan bila habis hendaklah menjilat jari.

Begitu juga ahli saintis telah menjumpa bahawa enzyme banyak terkandung di celah jari jari, iaitu 10 kali ganda terdapat dalam air liur.

(enzyme sejenis alat percerna makanan, tanpanya makanan tidak hadam)
Cara Rasulullah Makan

1. Cara makan, kenapa kita gunakan tangan?


Mengikut cara Rasulullah s.a.w, sebelum baginda makan, baginda saw akan mengambil sedikit garam menggunakan jari kecilnya, lalu Rasullah saw akan menghisap garam itu. Kemudian barulah Rasulullah makan makanan tersebut. Mengapa?


Kerana kedua belah tangan kita ada mengeluarkan 3 macam enzim, tetapi konsentrasi di tangan kanan kurang sedikit dari yg kiri. Ini adalah kerana enzim yg ada di tangan kanan itu merupakan enzim yang dapat menolong proses penghadaman (digestion), ia merupakan the first process of digestion. Mengapa menghisap garam?

Kerana garam adalah sumber mineral dari tanah yg diperlukan oleh badan kita.
Dua cecah garam dari jari kita itu adalah sama dgn satu liter air mineral. Kita berasal dari tanah maka lumrahnya bahan yang asal dari bumi (tanah) inilah yg paling berkhasiat untuk kita. Kenapa garam?

Selain dari sebab ia adalah sumber mineral, garam juga adalah penawar yang paling mujarab bagi keracunan, mengikut Dr, dihospital-hospital, the first line of treatment for poisoning adalah dengan memberi Sodium Chloride, iaitu GARAM. Garam juga dapat menghalang sihir dan makhluk-makhluk halus yang ingin menggangu manusia.

2. Cara Rasulullah mengunyah

Rasulullah akan mengunyah sebanyak 40 kali untuk membiarkan makanan itu betul-betul lumat agar perut kita senang memproseskan makanan itu.


3. Membaca Basmalah (Bismillahirrahma Nirrahim). Membaca Basmalah sebelum makan untuk mengelakkan penyakit. Kerana bakteria dan racun ada membuat perjanjian dengan Allah swt, apabila Basmalah dibaca maka bakteria dan racun akan musnah dari sumber makanan itu. Cara Rasulullah minum.

Janganlah kita minum berdiri walaupun ia makruh tetapi ia makruh yang menghampiri kepada haram.


Jangan kita minum dari bekas yg besar dan jangan bernafas sedang kita minum. Kerana apabila kita minum dari bekas yg besar, lumrahnya kita akan meneguk air dan dalam proses minum itu, kita tentu akan bernafas dan menghembuskan nafas dari hidung kita. 

Kerana apabila kita hembus, kita akan mengeluarkan CO2 iaitu carbon dioxide, yang apabila bercampur dgn air H20, akan menjadi H2CO3, iaitu sama dengan cuka, menyebabkan minuman itu menjadi acidic.

Jangan meniup air yg panas, sebabnya sama diatas. Cara minum, seteguk bernafas, seteguk bernafas sehingga habis.
Sama2lah kita mengamalkannya...

*Maklumat ni saya dapat dari Facebook...

Top 10 Free Antivirus


They are many Antivirus software on the market and mostly are paid version. Today, I would like to share Top 10 Free Antivirus to everyone.
1. Microsoft Security Essentials
Microsoft Security Essentials sports more than a typically verbose Microsoft name: it’s also a really good antivirus. Lightweight enough to run on older machines without crippling their performance, yet competent enough to handle most viruses and malware out there. Yes I’m one of the Microsoft Security Essentials supporter.
2. AVG Free
AVG has become synonymous with free anti-virus, and there’s a reason for this: AVG offers complete malware protection, with considerably less bloat than the top pay-to-use antivirus clients. And while AVG Free does constantly remind you that you could pay for the professional version of the program, it does this without ever getting in the way of the program’s core purpose: protecting you from viruses.
3. Avira Free
In terms of simplicity, Avira’s fairly lightweight.
4. Avast! Free
This is one of the top free anti-viruses on the market, and for good reason: it’s remarkably complete.
5. Malwarebytes
This program doesn’t run in your system background and constantly protect you, but when you run into a problem running Malwarebytes will usually take care of what other programs can’t. Keep a copy for yourself.
6. ComboFix
This Combofix Antivirus program isn’t friendly, it runs from a command window.
7. Clamwin
Clamwin is the Windows version of ClamAV, the main Linux anti-virus on the market.
8. Panda Cloud AntiVirus
Panda Cloud Antivirus stores its virus definitions online. I would  say this is a really good idea for underpowered PCs with constant access to the net.
9. Comodo Firewall + Antivirus
Comodo is best known for its free firewall, but it also offers a bundled firewall and antivirus program.
10. Common Sense 2011
Common Sense 2011 isn’t a product you can download so much as it is a state of mind. If you’re going to be free of viruses and malware you need to use your head while browsing the web.
Good luck and hope you’re running away from VIRUS.

Friday, October 21, 2011

Senarai Top Ranking Universiti Terbaik di Malaysia bagi tahun 2011.


Senarai Top Ranking Universiti Terbaik di Malaysia bagi tahun 2011.
  1. Universiti Sains Malaysia
  2. Universiti Teknologi Malaysia
  3. Universiti Kebangsaan Malaysia
  4. Universiti Putra Malaysia
  5. University of Malaya
  6. Universiti Malaysia Perlis
  7. Multimedia University
  8. Universiti Teknologi Mara
  9. Universiti Malaysia Pahang
  10. International Islamic University of Malaysia
  11. Universiti Utara Malaysia
  12. Universiti Tun Hussein Onn Malaysia
  13. Universiti Tenaga Nasional
  14. Universiti Malaysia Sabah
  15. Open University Malaysia
  16. University of Nottingham Malaysia
  17. Universiti Teknologi Petronas
  18. Universiti Sains Islam Malaysia
  19. Universiti Pendidikan Sultan Idris
  20. Taylor’s University College
  21. Universiti Teknikal Malaysia Melaka
  22. Universiti Tunku Abdul Rahman
  23. Universiti Malaysia Terengganu
  24. Universiti Malaysia Sarawak
  25. Universiti Tun Abdul Razak
  26. Monash University Malaysia
  27. Universiti Industri Selangor
  28. Wawasan Open University
  29. UCSI University
  30. Curtin University of Technology Sarawak Campus
  31. Asia Pacific Institute of Information Technology
  32. International Medical University
  33. Help University College
  34. Tunku Abdul Rahman College
  35. Al Madinah International University
  36. Universiti Kuala Lumpur
  37. National Defence University of Malaysia
  38. Segi College
  39. Universiti Sultan Zainal Abidin
  40. Universiti Malaysia Kelantan
  41. Limkokwing University of Creative Technology
  42. KDU College
  43. Selangor International Islamic University College
  44. Sunway University College
  45. Malaysia Theological Seminary
  46. Malaysia University of Science & Technology
  47. Olympia College Malaysia
  48. Swinburne University of Technology Sarawak Campus
  49. Malaysian Institute of Management
  50. University of Malaya Medical Center & Faculty of Medicine
  51. INSANIAH University College
  52. Taman Pertanian University
  53. Kuala Lumpur Infrastructure University College
  54. International Centre for Education in Islamic Finance
  55. Majlis Peperiksaan Malaysia
  56. Cyberjaya University College of Medical Sciences
  57. Disted-Stamford College
  58. Berjaya University College of Hospitality
  59. Asia e University
  60. KBU International College
  61. New INTI College
  62. TATI University College
  63. Nilai International College
  64. Asia Pacific University College of Technology & Innovation
  65. AIMST University
INFO: The ranking main factors are Size, Visibility, Research papers and scholars.

'U' saya di nombor 12...

source:topstudylink

Thursday, October 20, 2011

Kejayaan Bermula Dari Angan2??

idea entry kali ni datang dripda sorg kwan aku ni..
dia tnya "betulkah kejayaan bermula dari angan2?" 
aku pon jwabla mcm pkar motivasilah gamaknya (adalah sikit2,hehe..) 
aku jawab "kadang2...tpi kalau berangan je takda usaha means nothing possible..." 
dia pun setujulah...pastu sorang lgi kwan ni kata 
"kejayaan bermula dari kesungguhan, kesungguhan bermula dari keinginan. keinginan pula bermula dari angan2..."
jadi aku nak add on kat sni...
angan2 yg disertakan dengan usaha yg bersungguh2 itulah yg akan mghasilkn kejayaan....

semua orang nak berjaya..tak kiralah apa bidang pon...pencuri, penyangak, perompak pon nak berjaya dalam misi mereka..tapi jangan lupa.. What you give, you Get Back!!!

Setiap perkara buruk pastilah balasannya buruk..Pastikan usaha yang kita lakukan untuk kerja2 yang baik dan bermanfaat..

antara tokoh berjaya yang buat saya kagum boleh tgk kat link ini...http://macammacamada.azhaan.com/?p=3041

Friday, September 30, 2011

We Dream House???

SALAM 1 MALAYSIA...
Agak2 tahu tak apa aku nak cerita pasal We Dream House ni??? Mesti taktau kan...Adalah 1 hari ni aku dngan makhluk kesyangan aku ni ktorang jalan2 kat JB .. Tetiba nampak rumah banglo cantik sangat...Lantas dia cakap kat aku "we dream house".Aku pon tergelak sorang2...Aduhai...Kasihan deh lohh...Tapi takpelah ..aku terima diriMU seadanya sayang ..
Hello Kitty house in Shanghai
Comel kan rumah ni?tapi ini bukan rumah idaman aku...Cuma aku suka bangat dngan Hello Kitty...


Bagi aku, rumah yang aku idamkan tak perlulah besar n nampak mewah. Apa yang penting selesa, memberi ketenangan n kebahgiaan ..
Sekian..Bye2..

Wednesday, September 28, 2011

Sudah berlapuk blog ku ini...

Assalamualaikum..
Rasanya dah lama aku tidak meng'update' blog aku ni..Bukan berlapuk je..cik sawang pun tumbuh melata..hehehe..Selama lebih 5 bulan ni macam2 berlaku dalam hidup aku. Lepas abis sem lepas terus kerja..Masa kerja banyak ilmu hidup yang aku blajar. Maybe aku akan cerita untuk entry akan datang ok...Sekarang aku dah berada di alam pengajian aku yang masih berbaki 2 tahun..Semester ni agak lain sikit dari yg sebelumnya..Aku dah pindah rumah sewa baru dgn housemates baru yang mesra alam i guess n i feel comfortable with them. Hopefully azam untuk sem baru ni makin teguh dan utuh ..
WASALAM...

Tuesday, March 22, 2011

Program Creative and Positive Thinking

 Pada 18-20 Mac 11 baru2 ni aku n students UTHM yg lain mengikuti program yg diberi nama
 Creative and Positive Thinking Program...such a good program ..sarat  dengan aktiviti yg meletihkan..balik je terus lepak...penat gila!  anyway, we still feel good2.. 
Let me share with you all apa yg aku dapat dari program ni...
✔  Kita sekarang menuju ke arah 
Knowledge/Content -Based Economy
so, mari kita sama2    siapkan diri untuk mendapatkan pasaran 
kerja di masa akan datang yg menjanjikan persaingan

 yang lebih hebat. Graduate Issues:
  • No working experience
  • Lack of knowledge in important language; English & Chinese
  • Lack of knowledge & skill in management, administration & operation
  • Minimum knowledge level need by the organization
  • DON'T KNOW WHERE TO GO...
**Knowledge is very important. Education alone is not enough.
    1. Kreativiti adalah membawa sesuatu yang baru, yang tak pernah wujud sebelumnya 
    samada sebagai sesuatu produk, proses ataupun pandangan.
    CREATIVE= Create+ Positive (mind)
    Terdapat 2 jenis Soalan:

    • Lower Order Question (LOQ)
    • Higher Order Question (HOQ) 
    Kita sering gunakan LOQ dalam menanyakan soalan. LOQ 〈 what,where, who, when〉. Instead of using LOQ, kita harus tukar kepada HOQ 〈 why & how〉 yang menggunakan rational thinking kita. Bila gunakan HOQ, kita akan dapat banyak jawapan and then will come out with new ideas
    Our brain is like a jumping monkey.
    We are responsible on what we are thinking.
    Languages is the manifestation of mind.
    Whether you are right or wrong, YOU ARE RIGHT.~Henry Ford~
    Whatever your mind can conceive and believe it, YOU CAN ACHIEVE. ~Napoleon Hill~
    Perjalanan SERIBU batu bermula dengan SATU langkah. ~Confucius~
    Untuk aktifkan otak kanan, aktifkan bahagian badan belah kiri. contoh, tulis guna tangan kiri..sepak bola guna kaki kiri..and so on..makan takyah lah...
    Elakkan daripada menetapkan dalam minda yang anda tidak kreatif."I'm not creative"
    You TELL me, I WILL FORGET,
                  You SHOW me, I MAY REMEMBER,
                         You INVOLVE me, I WILL REMEMBER.
    We are the ARCHITECT of our own life. 
    It is either we planned to fail or we failed to plan.
    Consultant terlibat-Realmind..TERIMA KASIH DAUN KELADI..
    HARAP BERJUMPA LAGI...

    Wednesday, March 9, 2011

    SIAPA KITA DALAM SOLAT???

    Bagi orang Islam yang hatinya tidak khusyuk dalam beribadat, mereka akan merasa berat dan terbeban dengan solat. Orang begini tidak akan menunggu waktu solat.


    Malah jika mengerjakan solat sekalipun, ada perkara lain yang diagung-agungkan yang menjadikan fikiran dan jiwanya tidak tertumpu kepada Allah S.W.T.
    Contohnya orang yang merasa sayang untuk meninggalkan kerja-kerjanya. Orang begini tentu berat dan susah mengerjakan solat kerana terlalu sibuk hingga mereka menjadi lalai.
    Bahkan dalam masa mengerjakan solat sekalipun ia tidak dilakukan dengan hati yang ikhlas dan khusyuk tetapi dalam keadaan terpaksa dan terseksa. Apa yang diingatinya ialah perkara yang dijiwainya dan yang diutamakannya.
    Oleh itu solatnya dilakukan dengan cepat sekali demi menyelesaikan tugasannya itu. Maka terasalah olehnya akan kepenatan dan kejemuan dalam mengerjakan solat hingga sampai kepada tahap sanggup meninggalkan solat.
    Orang seperti ini sebenarnya tidak sabar dalam mengerjakan solat dan mendirikan solat tanpa roh lantaran kegagalan mereka menghayati atau memahami setiap ungkapan yang dibacanya di dalam solat.
    Sesungguhnya sembahyang lima waktu secara lahirnya tidak berat kerana bacaannya tidaklah panjang dan tidak juga memakan masa yang lama. Hanya sekitar 10 - 15 minit sahaja.
    Bahkan ia boleh dilakukan di mana-mana. Ia juga tidak menyusahkan dan tidak memenatkan. Bahkan merupakan satu latihan jasmani yang baik untuk tubuh badan. Namun begitu mengapa Allah menyebut solat itu besar dan berat melainkan pada orang-orang yang khusyuk?
    solat walau dimana kita berada
    Jawapannya, khusyuk yang dimaksudkan di sini ialah orang mukmin yang jiwa tauhidnya mendalam dan rasa kehambaannya kuat. Rasa cinta dan takutnya dengan Tuhan menguasai jiwa.
    Mereka mudah mengerjakan solat bahkan rindu serta seronok mengerjakannya kerana mereka dapat melepaskan perasaan rindu pada Tuhan. Waktu solat sentiasa ditunggu-tunggu dan tidak cukup dengan mengerjakan solat yang wajib, mereka mendirikan pula solat sunat.
    Sumber : Jabatan Kemajuan Islam Malaysia

    moga kita sama2 mendapat kemanisan iman..

    Tuesday, March 8, 2011

    kEsErAbUtAn!!!!

    Tak tahu nak luahkan perasaan sekarang ni..bloglah jadi sasarannya...LAB TEST PRODUCTION & OPERATION MANAGEMENT betul2 mengusik jiwa! betul2 below my expectations...
    wahai lecturer mengapakah begitu kejam memberi soalan2 yang susah dalam masa yg sekangkang semut??kenapa kau buat jiwaku kacau begini..aduhhh...Mungkin aku juga salah...kurang persediaan...humm...ku berharap diberikan peluang kedua...

    untuk mengubat luka jiwaku yang kacau...






    Ya ampun...Sibuknya...

    Tatkala aku menulis post ini..aku sedang dibebani dengan assignment, revision untuk test, kerja rumah...macam2lah...lama betul tak update blog ..sibuk sangat..macam tuan PM plak...hummm...
    blum lgi jadi suri di hati ram..ehh pe aku merepek ni...
    ermm..terfikir plak..macam manalah mak aku menguruskan keluarga ..dengan anak2 yang pelbagai cita rasa nak makan tu makan ini..THANKS MAK..
    Selamat Hari Wanita Sedunia (8 Mac 2011).. 
    Untuk aku jugak yang bakal memegang takhta 21..
    Semoga menjadi wanita penyejuk mata penawar di hati...

    Assalammualaikum...

    Tuesday, February 22, 2011

    STICKWITU

    The song that stick to my heart..rite now ..always n forever...




    I don't wanna go another day,  So I'm telling you exactly what is on my mind,  Seems like everybody's breaking up  and throwing their love away.  But I know I've got a good thing right here,   That's why I say (Hey)  Nobody gonna love me better,   I must stick wit you forever.  Nobody gonna take me higher,  I must stick wit you.   You know how to appreciate me,  I must stick wit you, my baby.   Nobody ever make me feel this way,  I must stick wit you.  I don't wanna go another day,   So I'm telling you exactly what's on my mind,  See the way we ride in our private lives,   Ain't nobody getting in between.   I want you to know  that you're the only one for me,  When I say,   Nobody gonna love me better,   I must stick wit you forever.   Nobody gonna take me higher,   I must stick wit you.   You know how to appreciate me,  I must stick wit you, my baby.   Nobody ever make me feel this way,   I must stick wit you.   And now,  Ain't nothing else I could need.   And now, I'm singing 'cos you're so so into me.  I got you,   We'll be making love endlessly.   I'm with you,   Baby you're with me.   So don't you worry about , People hanging around.   They ain't bringing us down.  I know you and you know me,   And that's all that counts.  So don't you worry about,   People hanging around.   They ain't bringing us down.   I know you and you know me,   And that's why I say.   Nobody gonna love me better,   must stick wit you forever.   Nobody gonna take me higher,   I must stick wit you.   You know how to appreciate me,   I must stick wit you, my baby.   Nobody ever make me feel this way,   I must stick wit you.  Nobody gonna love me better,  I must stick wit you forever.   Nobody gonna take me higher,  I must stick wit you.  You know how to appreciate me,  I must stick wit you, my baby.   Nobody ever make me feel this way,   I must stick wit you
    i do like PCD!! (:

    Monday, February 21, 2011

    wOII...TAKDAK MARUAH KAA..!!??!!

    kredit kat classmate aku yg "Just one singh", JASPAL SINGH..jgn marah aku pinjam tagline hang..hehe..



    MARUAH aka DIGNITY selalu disalah tafsir.harus ker maruah ni untuk kaum perempuan jer..lelaki tak payah jga maruah??
    jadi, di mana letaknya maruah lelaki dan wanita Muslim?

    According to http://myawfa.wordpress.com/2009/03/18/maruah-ada-di/
    kita sering berkira-kira begini.

    1. Siapa yang menjaga kemaluannya, dia bermaruah.
    2. Siapa yang tutur katanya baik dan tidak menyakiti orang lain, dia bermaruah.
    3. Siapa yang menyahut cabaran orang lain, dia bermaruah.
    4. Siapa yang berlaku baik pada persekitarannya dia bermaruah.
    Sekarang, sila jawab sendiri persoalan di bawah.
    1. Jika si polan menjaga kemaluannya daripada dicerobohi, tetapi bergaul bebas dengan yang bukan mahram,  adakah dia masih bermaruah?
    2. Jika si polan tidak menyakiti orang lain, tetapi berpakaian tidak menutup aurat adakah dia bermaruah?
    3. Jika si polan sering menyahut cabaran, tetapi gagal sekali untuk menyahut seruan solat, adakah dia bermaruah?
    4. Jika si polan menjaga solatnya, menutup auratnya tetapi tanpa segan silu bertepuk tampar dengan bukan mahramnya adakah dia bermaruah?

    JANGAN JADI MACAM NI..

    nilah jadinyer...




    Sebenarnya,dapat idea tulis entry ni sebab nak cakap bermaruah ker kalau kongsi tandas tapi cuma beberapa kaki tangan je yg bersihkannya??TAK BERMARUAHKAN!!
    jadi..pikir2kANlah...dan sELAMAT bERUBAH...
    JADILAH PEMUDA DAN PEMUDI TONGGAK BANGSA!!

    Tuesday, February 8, 2011

    Jangan marah..

    hari ni saya belajar ...
    JANGAN suka2 nak marah orang..hehe..kelakar je bunyinya.....aku bermuhasabah diri sekarang..
    kenapa dengan orang lain kita boleh berbaik2 tapi dengan orang yang kita sayang kita layan sesuka hati??bila marah kita lempang bila baik kita pegang..haishh..jangan pikir bukan2 pulak...peribahasa baru tu...

    sedarilah wahai nazihah,,jika orang tu tak ada lagi disisimu...sesungguhnya kamu akan menyesal sepanjang hidupmu..sedarilah bahawa dia yang terbaik dalam hidupmu...

    ♥℘.s: sorry to my beloved one. thanks kerna menyempurnakanku..

    Monday, January 24, 2011

    Secebis kisah 2011~tuhan sengaja menduga kita~

    Hari ni sepatutnya duit pinjaman PTPTN (ktorg pgl ptptipu.) nak masuk dlm akaun dak2 sem 2 sesi 10/11..tapi..hampehh...delay sampai 31 Jan ni..jadi harap bersabar ye kawan2...Entry hari ni aku nak cerita apa yg berlaku pada aku bila duit tak ramai ni..Lets check it out!!...

    tulisan agak malas..

    Ada baiknya jugak bila duit tu masuk lambat..Kenapa?Sebab...Aku menjadi sorang yang lebih rajin dan komited dalam menulis nota kuliah..Nak cut cost sebab taknak print notes..bagus kan...hehehe...
    Tudiaa... siap ada kira2 untuk belanja aku sem ni...Tu yang tak bagusnya sebab TAK FOKUS dalam kelas!huhuh..Sedihnya siap ada negatif lagi..mana nak cekau?huhu..

    Lastly..dengar bait lagu ni ..macam kena jer dgn situasi sekarang...
    ~tuhan sengaja menduga kita..
    dimana tahap kesabaran manusia....~


    jadi ...
    S.A.B.A.R!!

    ♥℘.s: pengajaran>> berjimat!